25 Ekim 2015 Pazar

DUYGULARIN KAFESİ

Tasarımını yaptığım bu projede,ilham aldığım saylangoz kabuğunun dokusunu 3 boyuta taşıdım.Tek bir açıklığı bulunan,örgü  tellerle 4 bir yanını çevrelediğimbu biçim;kendi iç dünyasında ,tek bir açıklığı dışında dışa kapalı sonsuzluğa küçülerek uzanan 3 boyuta taşınmış spiral bir kafes.
       İnsan sosyal bir varlıktır.Her ne kadar hislerimiz dışa kapanıklık gösterse de kafeste beklettiğimiz her an bizde büyür,büyür ve en son açılır.Bu çağrışımı sunarak saylangoz kabuğundan esinlenerek hazırladığım bu çalışma ,umarım sizi de etkilemeyi başarabilmiştir ..


AYÇA BEL/1507.12031

23 Ekim 2015 Cuma

Nokta - Çizgi Çalışması

Nokta - Çizgi Çalışması




Yapmış olduğum nokta çizgi çalışmamda merkezde odaklanan, merkeze doğru önce yükselen daha sonra alçalan bir çalışma ortaya koydum. Böyle yapmamın sebebi iğnelerin hem bir dalga modeli oluşturmalarını, hem de bir noktaya doğru yönelmelerini istedim.

21 Ekim 2015 Çarşamba

GÖĞSÜME ASTIM



Bu projemizde astım hastalarının günlük yaşamda kullanabilmeleri için bir alet tasarladık. Bu aletin görevi içerisindeki negatif ve pozitif filtrelerle dışarıdaki temiz oksijeni alıp akciğerlerimize vermesidir. Bu aletimizin faydası astım hastalarının diğer sağlıklı insanlar gibi rahatça sportif faaliyetlerde bulunabilmesidir. Ayrıca görünüm olarak da kolye biçiminde tasarlanmıştır. Böylece astım hastalarının dışarıda da rahatça dolaşabilmeleri amaç edinilmiştir.

GRUP ÜYELERİ :
-HALİT ALP   1507.12030
-MEHMET BURAK ÇAĞLAR   1507.12250
-OSMAN AZAKLI   1507.12020
-OSMAN TÜRK   1507.12042

DÖRTKOL CHAPPY

PART 1

PART 2
PART 3

                      

DÖRTKOL CHAPPY...
Felç hastaları için tasarlanan ama istendiğinde tüm sorunlarımızı gideren mükemmel bir icat...
Öncelikle belirtmeliyiz ki bu icat iyi yönde kullanılırsa mükemmel işler yapabilmekle birlikte,kötü işlerde kullanılırsa bir felakete dönüşebilir.
Projenin çalışma mekanizması tamamen doğal...
Proje enerjisini insanın vücut ısısından alıyor ve beyin ile irtibat kurup sinapsisler ve nöronlar sayesinde düşüncelerimizi felçli veya pasif bir organımıza iletip uygulanmasını sağlıyor.Aynı zamanda her bir yapının kendi ekseni etrafında dönmesi ile sertleşmiş kas dokularını harekete geçirerek masaj etkisi yapıyor.
 
GRUP ÜYELERİ
GÜRKAN DEMİRTAŞ
HASAN UNUK
RESUL ASLIBAY
NURULLAH ŞİMŞEK
FURKAN ÇİBİK
FURKAN ALTUN

DİZ TOPU




    

Bu sunumumuzda origami kullanarak hep aynı birimlerin tekrar etmesiyle oluşturduğumuz diz topu projesini tanıtıyoruz. Buradaki bakış açımızda mantığın duygusallıktan bir tık ileri planda kaldığını göreceğiz. Bu diz topu insanların herhangi bir diz problemiyle karşı karşıya kalmasıyla doğabilecek zaman kayıplarını, çeşitli sakatlıkları en aza indirmek için kullanacakları son teknoloji bir cihaz diyebiliriz. 


     HAZIRLAYANLAR:

* AHMET CENK YALGIN
* BERAT KARACA
* AHMED BADUR
* BİLAL GÜZEL
* BURAK YILDIZ

Düşünce süzgeci

Bizim bu projeyi yaparken ki amacimiz gunumuz insanlarinin en buyuk sorunlarindan biri olan dusunmede konusmalarina cozum bulabilmektir.Bu sorunu cozebilmek icin beynin arka bolumunde yer alan dusunme alanina bir aparat yerlestirdik.bu aparat bu bolumdeki dusunceleri fikirleri suzerek,eleyerek agza yolluyor.Bu sayede konusacaklarimisi bir nebzede olsa suzmus ve secmis oluyoruz.
Atilla Dumangöz
Aslı Karaoğlan
Betül Ustunakin
Eda Tarkus


                                                              SİNİRELLA


Ölen sinir hücrelerinin yerine yenilerinin üretilememesi sebebiyle sinir kaybından oluşan hastalıkları(Şizofreni, Alzheimer, Parkinson, Sara v.b.) önlemek amacıyla üretildi.
  • Sinyaller göndererek sürekli omurilik ve beyin arasındaki iletişimi kontrol altında tutar.
  • Uyku düzenini ve vücudumuzun ihtiyacı olan saat ayarlamasını yapar, bitkinliği önler.
  • Düşünce ve duygu sistemini kontrol altına alır.
Kısaca proje teslim zamanlarında yaşadığımız uykusuzluk ve bunun getirdiği sinirli ve gergin olma durumunu önlemek amaçlı mimarlık öğrencilerinin yardımına koşan bir alet.





Grup Üyeleri:
1507.12024 - Edanur AŞICI
1507.12052 - İsra İrem PAPAKÇI
1507.12021 - Hilal AKBULUT
1507.12252 - Nur Efşan ŞİMŞEK
1507.12038 - Rana Dilşad KARTOP





AVATARIN GÖZÜ

AVATARIN GÖZÜ
Yarasaların kulakları çoğunlukla çok büyük ve kıvrımlıdır.Burun ve kulaktaki çıkıntılar duyu organı görevi görür.Görme engellilerde de görme duyuları olmadığı için diğer duyuları normal bir insana göre daha gelişmiştir.Uzantıların uçlarında duran sonarlar ve kameralar sayesinde bilgisayar ileride olan engelin haritasını çıkartarak kullanıcıya kulaktıktan bilgi verir.Bir nevi navigasyon görevi görür.Arkadaki kısım ise arka taraftan gelebilecek bir tehlike olasığına karşılık o da aynı sonar gibi işlev görür.Duyarak görmeyi sağlar.


150712004 Furkan AKÇAY
150712015 Berat ARSLAN
150712016 Feyzanur GÜLLÜCE
150712018 Sümeyye KARAKAYA
150712037 Enbiya PİR








20 Ekim 2015 Salı

AĞRISAVAR


AĞRISAVAR


21.yüzyılın en büyük sorunlarından biride vücudun sağlığına zarar verecek hareketlerin sonucunda ortaya çıkan omuz ağrılarıdır.
Biz ise milyonlarca insanın sorunu haline gelen bu rahatsızlıktan dolayı bu ağrıyı azaltabilecek bir cihaz tasarladık.
Cihaz omuz boyunca yayılan ağrıyı mavi noktada toplayarak ordaki ilaçlar sayesinde ağrıyı yok eder.
Bu yüzden cihazın ismini ağrısavar koymaya karar verdik.
Umarım insanlığa faydalı bir cihaz olur.

ÜYELER;
KÜBRA EVBAŞİ  (1507.12055)
RUMEYSA GÜR  (1507.12032)
DİLRUBA ERASLAN (1507.12045)


Denge


Projemizde hormonal dengenin bozulmasıyla süregelen hastalıkların tedavisini amaçladık.Projemizin strüktürü origamilerdi. Her bir origami parçası depo hormon görevindeydi ve vücuda yetersiz olduğunda hormonal destek sağlıyordu. Tek çeşit origami kullandığımızdan farklı hormonlarda vücuda takılma şeklini değiştirerek farklılık yarattık. Ayrıca insan vücudunun kusursuz yapısından ilham alarak çalışmamızda öne çıkan parçayı renk açısından ele aldık ve kalp etrafında yoğunlaştırdık. Bu çalışmada hormonal dengesizlikleri en aza indirerek günlük yaşamda hayati fonksiyonlarımızı etkileyen ani duygu değişimlerinin önüne geçmeyi hedefledik.
A.Tuğçe Balaban
Kader Ergin
Elif Çiftçi

Doku çalışması




Hazırladığım doku çalışmasında küçük taneleri kullanmadaki amacım yeni bir pürüzlü , dikenli yüzey oluşturmaktı . yeşil üzerine turuncu fon 'u kullanma sebebim ise katlamalardaki hatların daha belirgin görüneceğini düşünmemdir . hatlari taneleri buyuk yaparak da gosterebilirdim ama çalışma alanımız çok küçük olduğundan  bir doku olusturabilmem için  tanelerin fazlasiyla küçük olması gerekir diye düşündüm .

ELEGRİS



Nefes,insanın yaradılışından bugününe bu dünya ile ilk tanışıklığı ve acizliğini gösteren en temel ihtiyacı. İnsan,bu ihtiyacına rağmen teknolojik açgözlülüğüyle,şiddet eğilimiyle ve kişisel ihtiraslarıyla varoluşuna hayati bir tehdidi çağıran yegane varlık. Gerek sanayi gaz salınımlarına,gerek ülkelerdeki kalabalık kontrolü için kullanılan sentetik gazlara,gerek evlerimizde kullandığımız deodorantlara bakılırsa insanlık dünyayı bir lütuf görmeyip sömürdüğü sürece akıbetimiz umutsuz gözüküyor. Hayalhanenizi alıp distopik bir geleceğe götürmek istiyoruz.İnsanın inadında ısrar edip cihanda sıhhatli bir nefes alamadığı bir geleceğe.Bu gelecekte yaptıklarımızı geri getirme gibi bir fırsatımız kalmadı ve tek yolumuz adapte olmak.Gaz maskeleri günlük hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru haline geldi.Zorunlu,hayati bir unsuru.İnsanlar olarak bu durumumuzu kabullendik ve bu kanıksayışımızı daha da bir üst seviyeye taşıdık.



Teknolojisiyle yenilikçi, ergonomik açıdan kullanıcı dostu,estetik açıdan albenili,adeta arkasındaki üzücü gerçeği bir örtme girişimiymişçesine neşeli bir gaz maskesi herkes için dizayn edildi.Bir fil kafası şeklinde tasarlanıp kuru kafa görünümünden kurtaran, hortumun ucundaki ultraviyoleli hava filtreleri ile temizleyici üniteyi arttırıp onlara alan açan, sizi sıkmayacak genişçe ağız kısmına sahip, denge sağlayan hortumuyla şık bir maske. Karşınızda Elegris; Solunamaz bir dünyanın melankolik tesellisi... 








Merve Dinç
Büşra Altungök
Hayrefşan Şakar
Betül Altıparmak
Sena Nur Çokkahraman 

NÖROLOG


Gerçek bir hastalık olan ve tedavisi olmayan hastalıklar listesinde yer alan Moebius Sendromu, yüzdeki sinirlerin işlevselliklerinin yitirilmesine neden oluyor. Hastalar göz kırpamıyorlar, kaşlarını oynatamıyorlar, gülemiyorlar yani yüz ifadesiz bir biçimde duruyor. Yüz felci olarak da geçen hastalığa yakalanan insanlar bebeklik dönemlerinde de emme zorluğu yaşıyorlar. Bu tasarladığımız alet ile belli bir süre takılması sonucu -yaklaşık 1,5 ila 2 saat- yüz sinirleri 12 saat süre boyunca işlevsel hale geliyor. Bu ne demek, mesela hasta dışarı çıkmadan önce evde bu aleti belli süre boyunca takıyor ve dışarı çıktığında 12 saat süre boyunca yüz mimiklerini kullanabiliyor. Aletin arka tepesinde bulunan sarı bölgeden nöronlar tetikleniyor ve bu noktadan yayılan dalga ile sinir hücreleri belli süre ile deşarj oluyor ve bu sayede yüzdeki sinir hücreleri işlevsel hale geliyor.

GRUP ÜYELERİ


Elif Sena Silan  1507.12017
Havva Vural  1507.12034
Ayşenur Korkmaz  1507.12062
Merve Eser  1507.12044



19 Ekim 2015 Pazartesi

                                        DÜŞÜNCETOR

  Tasarladığımız bu proje beynin orta kısmından başlayıp omuriliğe kadar inmekte.Görünümü estetik ve işlevleri kendinden büyük.Bu şapka görünümlü tasarımımız başa kolayca monte edilebiliyor ve tarzınıza tarz katıyor ama derine indiğimizde aslında bambaşka işlevleri olduğunu farkediyoruz.Düşüncetor adını verdiğimiz bu mucizevi buluş,beyinde olumsuz sinyal algıladığında beyindeki nöronlara etki ederek olumsuz düşünceyi yok ediyor ve daha pozitif bir yaklaşım sağlıyor.Ayrıca o anki heyecandan kaynaklı oluşan davranışları önlemek amaçlı sinyalleri beyinden beyinciğe, daha sonra omuriliğe göndererek hareketlerimizi düzenliyor.Bu şekilde olumsuz düşüncelerle oluşabilecek herhangi depresif davranış hem karşıdaki şahsı üzmeyi önlemiş oluyor hem de mutluluk hormonu salgılanmasını uyararak mutlu olunmasını sağlıyor.
GRUP ÜYELERİ=
Ayça BEL
Hikmet SAĞLAM
Hilal GÖKCÜ

18 Ekim 2015 Pazar

Ben Bilmem Şapka Bilir



Günümüzde insanların yapmacık düşüncelerinden arınıp herkesi birbirine karşı dürüst olmak zorunda bırakan bir şapka tasarladık. Bu şapkayı tasarlarken renklere kendimizce anlamlar yükledik. Hissetmediğimiz duyguları hissediyomuşuz gibi gösterdiğimizde bu şapka devreye girerek bizim gerçekte hissettiğimiz duyguyu gösteriyor. Bu da bize doğru insanlarla ilişki kurmamızda bize yol gösterici bir unsur oluyor.

  HAZIRLAYANLAR
-Bedirhan BALCI 150712047
-Yunus Emre ÖZKAN 150712060
-Ahmet KARATAŞ 150712035
-Mustafa ALADAĞ 150712010
Ahmet DERELİ 150712551

17 Ekim 2015 Cumartesi

6. DUYU ORGANI

 Bu projemizde 6. bir duyu organı tasarlamayı amaçladık. Günlük hayattaki en büyük problemlerimizden birinin kararsızlık olduğuna ve bu kararsızlığa neden olan etkenin de mantık-duygusallık çatışması olduğuna karar vererek çalışmamızın bu konu üzerine bir çözüm getirmesi gerektiğini düşündük.
  Tasarımımızdaki duyu organı var olan problemi algılayıp, akıl süzgecinden geçirip sonra da vicdan dediğimiz manevi değerler bütününden yoksun bırakmamak adına doğru olanı tespit edip kararı vermeyi hedeflemektedir. Bu sayede en doğru kararı kısa sürede verebileceğimizi düşündük.
  Yapım aşamasında tek çeşit origami modeli kullandık. Seçtiğimiz modelin farklı açılardan farklı desenler oluşturabilir olması seçimimizin bu model olmasında büyük bir etkendi. Bütün küçük parçalar aynı olup aynı teknik ile birleştirilmiştir.


   Grup Üyeleri
   Bengisu GÜRER
   Merve YILMAZ
   Pınar ESKİOĞLU
   Senay SEYMEN

16 Ekim 2015 Cuma

16 Ekim Cuma Bedene takılan aparat çalışması

Sevgili arkadaşlar,
Bugünkü atölye çalışması için öncelikle elinize sağlık demek istiyorum, ayrıca yaptığınız çalışmayı revize etme şansınız olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum. Bugünkü çalışmada daha önceki çalışmalarda olduğu gibi size bazı sınırlamalar vererek, bir amaca yönelik tasarım yapmanız istendi. Parça-bütün ilişkisi içinde benzer şekilde bir araya gelen, bir birimin farklılaştırılması ve bedene adapte edilmesi gerektiği kısıtlamaları ile ortaya çıkan tasarımın bir probleme çözüm olması amaçlı yapılan çalışma grup çalışması olarak tanımlandı.
Bu çalışma ile

  • grup çalışmasının zorlu, bir o kadar da faydalı olduğunun farkındalığının oluştuğunu umut ediyorum. Ayrıca,
  • tasarım probleminin sınırları çizilen bir alanda çözüm üretilmesi gerekliliği
  • tasarımda; estetik, güzellik gibi kavramlardan çok işlevselliğin, başarılı tasarımın esas kriteri olduğu
  • tasarım sürecinin insana ait problemleri düşünmeye sevk edici, dert edici bir yönü olması gibi önemli noktalarının kavranmış olduğunu umuyorum.
Bugün yapılan çalışmayı bu çerçevede ele almanızı ve bundan sonraki çalışmalarda da tasarım sürecine ilişkin bazı farkındalıkların yaratılmaya çalışması dertlerimizin devam edeceğini belirtmek isterim.
Çalışma fotoğraflarınızı burada paylaşmanız beklendiğini tekrar hatrılatırım.
Hepinize sevgiler, iyi çalışmalar.
AA